Několik rad....

04.01.2016 12:12

Štěňátka už jsou očkovaná, čipovaná, mají hezký europas a jsou po veterinární prohlídce. Už se tedy blíží pomalu termín jejich odchodu do nových rodin. Abych nemusela každému psát zvlášť, tak  "návod k použití" vložím sem. Každé mrně si sebou odnese granule pro první dny.....royal canin puppy medium starter. Pražským majitelům v případě zájmu mohu v budoucnu objednávat granule na sebe...je to výrazně levnější, než v obchodě.

Mé rady pro všechny vždy zní : nerozmazlovat, nebrat do postele, nerozmazlovat...nerozmazlovat a nerozmazlovat !!!!! Mé rady nikdo nebere vážně a tak mají téměř všichni své buldoky rozmazlené. Další rada je....odbourat přehnanou péči ! Pokud budete např. štěně 3x týdně koupat a šamponovat...zaděláváte si na kožní problémy.

Krmit kvalitně a dostatečně. Snad každý veterinář řekne, že je štěně tlusté. Vyslechněte si jeho názor, ale krmte je dál tak, aby bylo tlusťoučké....tedy samozřejmě je třeba používat selský rozum a nedělat z něho vyloženě otesánka.

A co a čím krmit???  Ze zkušenosti vím, že jim velice chutná ratanový pelíšek, záclony všeho druhu, noviny, krabice, nohy od židlí, kabely od počítače, nohy a uši sourozenců a podobné nevhodné potraviny.

U nás jsou štěňátka krmena granlkami ..namočené, ale už dávám suché. Vím, že to asi není správné, ale při tak velkém vrhu mají prostě štěňata vždy baštu....jednu dožerou a dávám okamžitě druho....jako do korýtka :-) Mimo granulek tedy vařím kuřata se zeleninou a rýží nebo těstovinou. Kuřata uvařím, oberu a nakrájím na malé kousky, do vývaru zavařím zeleninu kterou zrovna mám a přidám zavářku...rýži, těstoviny, ovesné vločky.....nejčastěji rýži. Jednou denně dostávají i mléčný výrobek...většinou namíchám zakysané smetany s tvarohem a žloutky ...vše oslazené. Pozor!!!! Nedávat mléko !!!! Obden dostávají syrové maso a to mletou hovězí svalovinu, ale tu jim smíchám s namočenými granulkami. Jako pamlsek dávám dětské piškoty. Čerstvou vodu musí mít neustále v dosahu. Přimlouvám se za každé štěňátko...nekrmte jej pouze granulemi PROSÍM!!!  Chápu, že vařit pejskovi je čas navíc, ale alespoň přidávejte kousek syrového masa, nějaký ten tvaroh, nebo pribináček atp.

Malé děti hlídejte, aby štěně netahaly za přední tlapky.....ono vůbec děti je třeba hlídat. Štěně není plyšová hračka a mám zde tři vnoučata, jsou od narození zvyklá na štěňata a ví co smí a co nesmí, ale i tak dokaží někdy vymyslet pěknou blbost. Např. na Šárku, která už má sice pěkných 17 kg daly roztomilý dětičky papírovou krabici a měly z toho šílenou chechtačku, že krabice sama chodí. Nechápu, proč Šárka mé vnoučata miluje. Na jejím místě bych měla smrt v očích, jen co bych je uviděla přicházet ze školky a školy. Ale Šárka je miluje a vesele chodí s krabicí na zádech jen do chvíle, co to zjistím a okamžitě je od sebe separuji.

Štěňátka se musí hezky zvedat s přidržením pod zadečkem...dětem bych zvedání štěněte zakázala. Je to velice nebezpečné.....znám případ, kdy štěně dítěti spadlo a bylo potom hodně dlouho ochrnuté na zadní nožky.

Štěněti musíte dopřát dostatek spánku. Jsou to ještě opravdu mimina a spí často a dlouho. Dále do úplného očkování pokud možno zamezit kontaktu s cizím pejskem a nelítat se štěnětem na veterinu, pokud to není nezbytně nutné....může tam něco chytit.

Že bude cca dva dny pokňourávat .......bude se mu stýskat po sourozencích...s tím musí každý počítat. Čistotu začít trénovat až se štěňátko doma zabydlí Doporučuji počkat cca tři dny. Vždy po jeho vyspání a nakrmení odnést ven a pokud se dílo podaří, tak chválit a chválit. Samozřejmě buďte opatrný, aby štěně neprochladlo....dlouho ho venku nenechávat. Každý dotaz samozřejmě ráda zodpovím po telefonu nebo mailu.